Wat is I.V.?
Wat is Interactionele Vormgeving?
Interactionele Vormgeving (I.V.) is een vorm van integratieve therapie waarbij verschillende therapeutische stromingen worden samengebracht tot 1 werkmodel door met elkaar in interactie te gaan. De oorspronkelijke therapieën beïnvloeden elkaar zonder hun eigenheid te verliezen en worden tezamen gebruikt, zonder hun afzonderlijke functie te verliezen. In de Interactionele vormgeving vertrekt men vanuit de visie dat elke mens uniek is, met zijn eigen identiteit, verleden, beleving, ervaringen, normen en waarden enz.… Een therapeutische begeleiding moet zich aanpassen aan de belevingswereld en noden van de cliënt om een diepgaand en duurzaam effect te hebben.
Door een goede afstelling op de cliënt is het mogelijk eclectisch te kiezen voor de methode die op dit moment voor deze cliënt het meest aansluit. Deze keuze wordt theoretisch onderbouwd door te werken met de IV-driehoek en de 4 kwadranten van Wilber.
Wat doet een I.V. Therapeut?
Naast het toepassen van de algemene therapeutische grondhouding (aandacht, luisteren, respect,…), zal de Interactionele therapeut steeds aftoetsen welke methode op welk moment bij welke hulpvraag aangewezen is, zodat de cliënt een zo specifiek mogelijke begeleiding op maat krijgt. De therapeut is zich bewust van het unieke van elke mens en daarnaast het universele denken en voelen van de mens. Deze therapie combineert gesprekstherapie en lichaamsgerichte therapie, systeemtherapie en cliënt-gerichte therapie, gedragstherapie of experiëntiële therapie en richt zich zowel op de persoon als individu, als op de context en het grotere geheel.
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Ter info.
Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging V.V.T.I.V. (Vlaamse Vereniging voor therapeuten in de Interactionele Vormgeving)
V.V.T.I.V. is lid van E.A.P. (European Association of Psychotherapy A.B.P.) en B.V.P. (Belgische Vereniging voor Psychotherapie)